پی آر پی چیست؟

پی آر پی چیست؟

پی آر پی چیست؟

علوم پزشکی با سرعت بالائی در حال پیشرفت می باشد. به صورت متوالی روش‌ های درمانی تهاجمی با روش‌ های خیلی کم تر تهاجمی‌ جایگذین می گردند. پی آر پی چیست؟ (prp) از راه های درمانی کم‌ تهاجمی می باشد که امروزه کاربرد های زیادی در جای تا جای دنیا دارد. این شیوه درمانی که در کشور ما با نام پلاکت درمانی هم شناخته می‌ شود، به منظور درمان ریزش موی سر، بهتر شدن رشد مو ها پس از کاشت مو، آسیب دیدگی‌ های ورزشی و بیماری‌ های التهابی کاربرد دارد. پی آر پی غالبا به کمک سرنگ و به صورت تزریقی صورت می گیرد.

در این مقاله پی آر پی چیست؟ قصد داریم ببینیم که این شیوه درمانی پی آر پی چیست؟، چگونه عمل می‌ کند و در چه زمینه هایی استفاده می شود؟ قبل از این که به سراغ اصل مطلب برویم، می بایست بدانید که روش پی آر پی خیلی روش جدیدی بوده و هنوز تحقیقات کافی روی آن صورت نگرفته است. ولی اثر گذاری و ایمنی بالای این شیوه درمانی، پزشکان بسیاری را مجاب به استفاده از آن نموده است.

مراحل تولید PRP پی آر پی چیست؟

پی آر پی عنوانی اختصاری از روش درمانی با پلاسمای غنی از پلاکت یا Platelet-Rich Plasma است. به منظور این که بتوانیم درمان PRP را بهتر بررسی کنیم، اول باید بدانید که پلاسما و پلاکت در پی آر پی چیست؟.

خون بدن از دو قسمت کلی تشکیل می گردد:

  • هماتوکریت: این قسمت شامل سلول‌ های خونی همچون گلبول‌های سفید، قرمز و پلاکت‌ ها می باشد.
  • پلاسما: قسمت زمینه‌ ای و مایع خون است که دربردارنده آب و ماده های محلول در آن همچون پروتئین‌ ها، ماده های معدنی، مواد غذایی و … می باشد.

جهت درمان پی آر پی، نخست مقداری خون از بازوی شما گرفته می‌ شود. این اندازه از خون تقریباً برابر با خونی می باشد که جهت انجام آزمایش خون در آزمایشگاه از شما دریافت می‌ شود. تقریبا پیزی در حدود ۱۰ تا ۲۰ میلی‌ لیتر. نمونه‌ ی خون شما داخل دستگاهی به نام سانتریفیوژ قرار می‌ گیرد. درون این دستگاه با چرخش سریع و بر اساس نیروی گریز از مرکز، قسمت های مختلف خون جدا می‌ گردند. در آخر محلولی به دست می‌ آید که غنی از پلاکت‌ های خونی می باشد. ممکن است با نقش اصلی پلاکت‌ ها که لخته کردن خون و پیشگیری از خونریزی می باشد، آشنا باشید. به علاوه، پلاکت‌ ها نقش خیلی مهمی در پروسه بهبودی و ترمیم آسیب‌ های بافتی ایفا می کنند.

پس از جدا سازی و آماده‌ سازی محلول PRP، آن را به پوست شما تزریق می‌ نمایند. با ورود محلول به بخشی که دچار مشکل شده است، فاکتور های رشد از پلاکت‌ ها آزاد می‌ گردند. این فاکتور ها سه عملکرد با اهمیت را انجام می‌ دهند. در ادامه مقاله پی آر پی چیست؟ به بررسی این سه فاکتور می پردازیم. با مرکز زیبایی تبریز بیوتی همراه باشید:

  • باعث تحریک تشکیل کلاژن می‌شوند. پروتئین کلاژن به نوعی سیمان بافت‌های شما است.
  • باعث تشکیل عروق خونی جدید می‌شوند.
  • باعث ساماندهی و تقسیم‌ سلول‌ها می‌شوند.
پی آر پی چیست؟

مراحل تولید PRP پی آر پی چیست؟

نحوه تزریق پی آر پی چیست؟

به‌ صورت کلی فرآیند تزریق پی آر پی دربردارنده مراحل زیر می باشد:

نمونه‌ ای از خون شما دریافت می‌ شود. اندازه این نمونه خون به این متکی می باشد که پی آر پی به کدام بخش بدن تزریق می‌ گردد. برای مثال، اندازه خون گرفته‌ شده برای تزریق به پوست سر در تحقیقی ۲۰ میلی‌ لیتر بود، یعنی چیزی در حدود کمی بیشتر از یک قاشق چای‌ خوری. خونی که از شخص گرفته‌شده در دستگاه سانتریفیوژ قرار داده می‌ شود. سانتریفیوژ به دستگاهی گفته می شود که به‌ سرعت می‌ چرخد و بخش های تشکیل‌ دهنده خون را از یکدیگر جدا می‌ کند. پروسه جدا سازی اجزاء خون تقریبا ۱۵ دقیقه زمان می‌ برد.

تکنسین، پلاسمای جدا شده را به منظور تزریق به قسمت آسیب‌ دیده مورد نظر آماده می‌ کند. پزشک ها معمولا برای اینکه بدانند محل تزریق پی آر پی چیست؟ مثلا تاندون، از روش‌ های تصویربرداری همچون سونوگرافی استفاده می‌ کنند. در مرحله بعدی پزشک پی آر پی را به قسمت آسیب‌ دیده بدن تزریق می‌ کند.

در بیشتر موارد کل این فرایند حدود ۱ ساعت به طول می انجامد.

کاربرد های تزریق پی آر پی چیست؟

محققان در حال آزمایش روش تزریق پی آر پی جهت درمان موارد گوناگونی هستند. مثلا:

  • ریزش مو
  • آسیب دیدگی تاندون ها
  • ورم مفاصل
  • و …

در این بخش از مقاله پی آر پی چیست؟ به بررسی موارد گفته شده می پردازیم:

ریزش مو

پزشکان از تزریق پی آر پی به پوست سر برای افزایش رویش و کاهش ریزش مو استفاده کرده‌اند. بر اساس پژوهشی که در سال ۲۰۱۴ انجام شده، تزریق پی آر پی در درمان آلوپسی آندروژنیک (androgenic alopecia) که به آن طاسی با الگوی مردانه نیز می‌گویند، موثر است.

پی آر پی چیست؟

پی آر پی مو

آسیب‌ دیدگی تاندون‌ ها

تاندون، بافتی به‌شکل نوار محکم و ضخیمی است که عضله را به استخوان متصل می‌کند. معمولا تاندون‌ها پس از آسیب‌دیدگی به‌کُندی بهبود می‌یابند. پزشکان برای درمان مشکلات مزمن تاندون مانند بیماری آرنج تنیسبازان (tennis elbow)، التهاب تاندون آشیل (Achilles tendonitis) در مچ پا، بیماری زانوی پرشکاران (jumper’s knee) یا درد تاندون پاتلار (patellar tendon) در زانو از تزریق پی آر پی استفاده کرده‌اند.

ورم مفاصل

آسیب‌ های حاد: پزشکان برای درمان صدمات شدید و حاد ورزشی مانند کشیدگی عضلات همسترینگ یا پیچ‌خوردگی زانو از روش تزریق پی آر پی استفاده کرده‌اند.

بهبودی پس از جراحی: گاهی پزشکان پس از جراحی و برای بهبودی تاندون پاره‌شده (مانند تاندون کاف روتاتور در شانه) یا رباط‌ها مانند رباط صلیبی قدامی یا (ACL) از تزریق پی آر پی استفاده می‌کنند.

استئوآرتریت (Osteoarthritis)، ورم مفاصل و استخوان‌ها: پزشکان برای درمان بیماران مبتلابه استئوآرتریت از روش تزریق پی آر پی به زانو استفاده کرده‌اند. مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۵ نشان داد که در درمان استئوآرتریت، تزریق پی آر پی موثرتر از روش سنتی تزریق اسید هیالورونیک (hyaluronic acid) است. البته این آزمایش روی گروه کوچکی شامل ۱۶۰ نفر انجام شده و برای قطعی شدن نتیجه به‌دست‌آمده، این آزمایش باید روی گروه‌های بزرگ‌تری انجام شود. البته باید توجه داشته باشید که هیچ‌یک از این موارد استفاده از تزریق پی آر پی به‌طور قطعی اثبات نشده‌اند و نتایج آنها قطعی نیست.

پی آر پی PRP در درمان چه مواردی به کار می رود؟

  • جوانسازی پوست صورت
  • جوانسازی دست ها
  • رفع چین و چروک های دینامیک
  • از بین بردن اسکار آکنه و اسکار زخم های ناشی از بریدگی، سوختگی و غیره
  • رفع خطوط اخم یا خنده
  • رفع ریزش موی سر یا ابرو
  • از بین بردن پف و تیرگی دور چشم
  • کاشت مو
  • تحریک و تقویت مو
  • درمان زخم های دیابتی و نروپاتیک و مزمن
  • کم کردن استریاها و ترک های پوستی
  • ارتقای کیفی پوست صورت و افزایش شادابی آن

چه افرادی نباید از روش پی آر پی PRP استفاده کنند؟

همان طور که پیش‌تر اشاره کردیم، حتماً پیش از دریافت پی آر پی، تمامی بیماری‌ها و داروهایی که مصرف می‌کنید را به پزشک معالج اطلاع دهید. بسیاری از کلینیکان معتقدند که افراد زیر نباید از درمان پی آر پی برای ریزش مو استفاده کنند:

  • افرادی که داروهای رقیق کننده‌ی خون مصرف می‌کنند.
  • کسانی که به طور سنگین دخانیات مصرف می‌کنند.
  • کسانی که سابقه‌ی اعتیاد به مواد مخدر یا الکل دارند.

به علاوه اگر دچار بیماری‌ های زیر می باشید، ممکن است این درمان برای شما مناسب نباشد:

  • سرطان
  • بیماری‌های مزمن کبد
  • بیماری‌های مزمن پوستی
  • تعداد کم پلاکت‌های خونی
  • بیماری‌های تیروئیدی

عمل پی آر پی PRP تا چه مدت دوام خواهد داشت؟

نتیجه هایی که از یک سری جلسه هاس تزریق با محلول ProPlasmaTM حاصل می‌ گردد، حالت دائمی و همیشگی نخواهد داشت. به این دلیل که این محلول تنها مو های موجود را در فاز رشد نگه می‌ دارد. از این رو اگر جلسه های درمانی تکمیلی برای حفظ نتیجه های آن انجام نگردد، تراکم مو ها به حالت نخست خود در قبل از درمان باز خواهد گشت. ولی با انجام دوره تکمیلی به فاصله هر ۳ الی ۶ ماه یک بار می‌ توان نتایج را به خوبی حفظ نمود.

پی آر پی چیست؟

پی آر پی چیست؟

مزایای پی آر پی چیست؟

  • چون در روش پی آر پی PRP به غیر از پلاکت خون خودتان از هیچ ماده خارجی استفاده نمی شود، ایمن ترین روش درمانی در دنیا شناخته شده است.
  • به دلیل این که این ماده از خود بیمار گرفته می شود، از این رو امکان انتقال بیماری یا عوارض ناشی از ورود جسم خارجی در بدن مانند عفونت، پس زدن بافت و حساسیت وجود ندارد .
  • به هیچ وجه خطراتی از قبیل ایجاد تومور در آن وجود ندارد.
  • ثر های آن می تواند تا حدود یکسال باقی بماند.
  • با توجه به وجود انواع آنتی بادیها در پلاسما به عنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی عمل می کند.

معایب پی آر پی چیست؟

ظهور نتیجه پی آر پی آهسته و تدریجی بوده و بعد از تزریق پی آر پی PRP بین ۳ هفته تا ۴ ماه طول می کشد تا خود را نشان دهد.

حجم دهنده نیست و کاربرد ژل و چربی را برای پر کردن و حجم دهی ندارد مثلا برای پر کردن خط خنده و یا گونه گذاری استفاده ندارد ولی میتوان برای افزایش ماندگاری چربی تزریقی، افزایش عملکرد نخهای کلاژنساز و لیفت آن را با پی آر پی PRP ترکیب کرد .

در چین های عمیق، افتادگی متوسط تا شدید پوست، ضایعات عروقی واسکار شدید با این روش نتایج خوبی ندارد وجهت رفع اینگونه موارد از ترکیب پی آر پی با روشهای درمانی دیگر مثل نخ کلاژنساز یا تزریق چربی یا ساب سیژن یا لیزرها استفاده میشود.

هزینه عمل پی آر پی PRP و دوره بهبودی بعد از آن چقدر است؟

تمام پروسه پی آر پی  حاوی آماده‌ سازی و تزریق آن تقریبا  ۹۰ دقیقه طول خواهد کشید. توصیه می‌ گردد که در طی ۴ ماه نخست شروع درمان، هر ماه یک جلسه تزریق پی آر پی را انجام دهید و پس از آن در هر سال دو جلسه تزریق به منظور حفظ نتیجه های درمان انجام دهید. هزینه عمل پی آر پی توسط بیمه‌ های درمانی پوشش داده نمی‌ شود، ولی در حالت کلی این روش هزینه منطقی و مناسبی داشته که افراد بسیاری می‌ توانند آن را بپردازند و از این شیوه ی موفق و کارآمد استفاده نمایند. برای مقایسه بهتر به خاطر داشته باشید که هزینه عمل جراحی کاشت مو بسته به تعداد گرافت‌ های مو که کاشته می‌ شود بسیار متغیر است.

مرکز زیبایی تبریز بیوتی ارائه دهنده بهترین خدمات زیبائی و درمانی پوست از جمله مزوتراپی، هایفوتراپی، درمان لک، لاغری و همچنین پی آر پی می باشد. شما عزیزان می توانید جهت مشاوره با کلینیکان مجرب و حرفه ای ما در ارتباط باشید تا با مناسب ترین قیمت بهترین نتیجه را دریافت نمائید و طراوت و شادابی را به پوست خود هدیه دهید.

برچسب ها: بدون برچسب

اضافه کردن دیدگاه

آدرس ایمیل شما برای عموم منتشر نخواهد شد.